Casa Bitxo Casa Bitxo Casa Bitxo Casa Bitxo Casa Bitxo Casa Bitxo Casa Bitxo Casa Bitxo

Casa Bitxo

 

Passejar pel Camp de Graugés, un paisatge de suaus turons a la vall entre la Depressió Central Catalana i el Pirineu, trobar els dos llacs i descobrir una traça. Una línia trencada apunta diagonalment i solca el territori, una trencada estimada i artificial que cristalitza en formigó i maó. Caminar amb ells durant anys, resseguint aquesta traça, aquest mur. Abraçar-se a ell. Les estances, els cossos auxiliars, la piscina, el jardí, l’hort, s’abracen al mur i configuren la casa. Acomodar les terres i modelar futures topografies familiars de nens baixant en patinet per la rampa interior d’accés. Primer element de l’espiral que configura la casa i reconeix l’orografia del terreny natural. Un, la rampa. Dos, la cuina i el menjador en el què desembarca la rampa. Tres, canvi de sentit, cinc esglaons i l’estar obert al menjador i al jardí. Quatre, uns altres cinc i l’habitació principal. Cinc, canvi de sentit i ja sobre la rampa d’accés, uns altres cinc i un dormitori. Sis, els últims cinc i dos habitacions més. Procurar capturar la recurrent llum del capvespre sota la coberta, de faldó únic, diligentment inclinada per no ofendre a les autoritats locals àvides de teula àrab tradicional i, a la vegada, agenollar-se dignament cap el carrer, pertorbant el mínim al transeünt i acumulant el volum cap el jardí. Construir la casa com a procés jerarquitzant que també va servir per pensar-la, afegint processos i elements. Una estructura de formigó potent i determinant, necessària per sostenir la pell exterior i guanyar la guerra a la primera batalla. A l’interior s’expressa el formigó en pantalles i sostre, en contraposició a les franges verticals d’impol.lut guix. S’acaba de delimitar els espais amb cossos exents, alegres cossos revestits de ceràmica esmaltada de vius colors esquitxen l’espai i contenen les peces de servei.
 
LAGULA Arquitectes