Reforma i Ampliació del Col·legi Oficial d'Enginyers de Camins, Canals i Ports Reforma i Ampliació del Col·legi Oficial d'Enginyers de Camins, Canals i Ports Reforma i Ampliació del Col·legi Oficial d'Enginyers de Camins, Canals i Ports Reforma i Ampliació del Col·legi Oficial d'Enginyers de Camins, Canals i Ports Reforma i Ampliació del Col·legi Oficial d'Enginyers de Camins, Canals i Ports Reforma i Ampliació del Col·legi Oficial d'Enginyers de Camins, Canals i Ports Reforma i Ampliació del Col·legi Oficial d'Enginyers de Camins, Canals i Ports

Reforma i Ampliació del Col·legi Oficial d'Enginyers de Camins, Canals i Ports

 

La seu del Col·legi Oficial d’Enginyers de Camins ocupava un habitatge unifamiliar aïllat en un solar molt petit situat al barri de Les Tres Torres. La reforma i ampliació de la seu es va plantejar amb una exigència que condicionava de manera determinant el projecte. Aquesta era la construcció d’una sala d’actes amb capacitat per 150 persones.
 
Donades les dimensions de l’edifici a ampliar i del solar, l’única solució possible era la d’ubicar dita sala en planta soterrani ocupant el subsòl del pati frontal de l’edifici existent. Per tal de resoldre de manera funcional els accessos a la sala i donar una  resposta adequada a les necessitats d’evacuació es va dissenyar la reforma i ampliació eliminant l’escala de l’edifici existent. Aquesta es va desplaçar a la nova construcció conjuntament amb l’ascensor i els servies higiènics de cada planta. D’aquesta manera, s’alliberava de circulacions verticals l’edifici vell destintant-lo a zona noble de planta baixa, i a oficines la resta de plantes.
 
Els tancaments exteriors responien a una plantejament inicial de respecte a l’edificació existent, mantenint el revoc, pintura i fusteries originals, excepte en el cos central, en el que la modificació radical va fer necessari un tractament d’alumini. L’edificació nova es va resoldre amb obra vista de totxo premsat agafada amb morter de cal.
 
Els paviments escollits fores el marbre travertí en el zona de la nova construcció, el parquet de tarima clavada de fusta d’Iroko en les zones nobles i el sintètic de PVC en les oficines.
 
L’estructura de la sala d’actes soterrada es va resoldre mitjançant una volta de formigó armat subjectada pels murs laterals de contenció de terres. La volta es va deixar de formigó vist utilitzant per l’encofrat planxes de canyís. 
 
SERGI GODIA