Reforma de Pis al Born Reforma de Pis al Born Reforma de Pis al Born Reforma de Pis al Born Reforma de Pis al Born Reforma de Pis al Born Reforma de Pis al Born Reforma de Pis al Born Reforma de Pis al Born

Reforma de Pis al Born

Habitatge de 34 m2 i 4,5 m d'alçada, dividit per un mur de càrrega en dues estances de mides semblants, situat al Born, a Barcelona.

 

Assumint aquesta separació, el projecte divideix l'habitatge en dues zones:

 

La primera està compresa per la cuina i un moble mòbil, que funciona a manera de barra, taula auxiliar de cuina, i taula de menjador. Es tracta d'una zona de caràcter social vinculada a l'entrada a la casa, on es millora la instal · lació elèctrica i de televisió perquè el seu ús s'estengui més enllà del simple fet de cuinar i menjar.

 

La segona estança, en canvi, respon a necessitats d'un grau de major intimitat. És per això que l'espai es fragmenta en diferents safates que alberguen el programa en alçada, proporcionant un gradient d'intimitat sense perdre la connexió visual entre aquestes. Així, la primera safata, que ocupa la meitat de la superfície d'aquesta estança, s'entén com un espai ambigu de vestidor i zona d'estudi. La segona, més alta i d'un quart de superfície de la planta, conté l'espai per un llit de matrimoni. Per a la resolució d'aquest esquema en alçada, els mobles tenen especial importància, adaptant-se als diferents espais, resolent la imperiosa necessitat d'emmagatzematge, i la connexió i relació entre nivells.

 

Desatenent a les normatives vigents d'habitabilitat i edificació, es confereix a cada zona l'escala necessària per al seu ús i a cada element les característiques oportunes. Els espais es conformen segons el volum i la intimitat que requereixen, i la riquesa ve donada per les relacions que es generen entre aquests. Per això, més que parlar d'espais "a sobre de" o "sota", també podem parlar  "d'espais entre" o "espais al costat de".

 

ARQUITECTURA-G