OBRES

 

Sert, Josep Lluís

 

Nascut a Barcelona l'1 de juliol de 1902, es titula arquitecte el 1929 a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. El mateix any es trasllada a París per treballar al taller de Le Corbusier durant un any, les obres del qual havia conegut tres anys abans en un viatge con a estudiant a la capital francesa. Durant aquesta estada, assistex al II CIAM (Congrès International d'Architecture Moderne) celebrat a Fràncfort.  Influenciat pels principis teòrics exposats, el 1930 torna a Barcelona, on participarà en la formació del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània), que promourà una arquitectura racionalista amb arrels mediterrànies treballant en diversos encàrrecs per a la Generalitat de Catalunya. Un any més tard es constituirà el GATEPAC (Grupo de Arquitectos y Técnicos Españoles por el Progreso de la Arquitectura Contemporánea), que passarà a ser la branca española del CIRPAC (Comité International pour la Résolution des Problèmes de l'Architecture Contemporaine), braç executiu dels CIAM.
 
És el primer arquitecte en construir un edifici racionalista a Espanya (Habitatges Rosselló, 1929), al qual seguiran d'altres, treballs entre els quals s'inclouen plans urbanístics com el Pla Macià en col·laboració amb Le Corbusier i Pierre Jeanneret. Desprès de la caiguda de la Segona República Espanyola en la Guerra Civil, Sert és inhabilitat per a la pràctica de la seva professió.  Deixant projectes inacabats, marxa a Nova York el mateix 1939, on és convidat a donar un cicle de conferències a Harvard per invitació de Walter Gropius el 1941. Segueix donant conferències a universitats com Columbia o Princeton, fins que el 1944 és profesor visitant per un any a la Universitat de Yale. En acabar, funda Town Planning Associates amb Paul Lester Wiener i Paul Schulz, amb qui realitzarà diversos projectes a Sudamèrica. El 1947 assumeix la presidència dels CIAM,  que deixarà el 1956 a Dubrovnik. Durant aquest període, esdevé ciutadà dels EUA, i al 1953 es anomenat degà de l'Escola de Disseny de Harvard, càrrec que abandorà desprès de 16 anys per jubilació.
 
En el pla estrictament professional, finalitza la seva participació a Town Planning Associates el 1958, any en el que funda Sert, Jackson and Gourley, estudi que aquest últim abandonaria 5 anys desprès. A partir del 1969 comença a realitzar projectes a Catalunya, éssent destacada la Fundació que projecta a Barcelona per encàrrec del seu amic i cèlebre pintor Joan Miró. Finalment mor a Barcelona el 15 de març del 1983.
 
En la seva dil·latada carrera, Sert publica diversos llibres i articles, entre els quals destaquen The heart of the city, Nine points on monumentality o Antoni Gaudí, arquitecte pel qual va sentir un especial interés des de la seva joventut.
 
Guardons i distincions rebuts:
 
- Professor emèrit i Doctor Honoris Causa per la Universitat de Harvard (1969)
- Medalla i Càtedra honorifica d'Arquitectura Thomas Jefferson, Universitat de Boston (1970)
- Medalla d'Or de l'Academie de l'Architecture de França (1980)
- Medalla d'Or de l'Arquitectura per la CSCAE (1981)
- Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de Catalunya (1981)
- Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (1981)

 

Omar Ornaque - Arxius d'Arquitectura a Catalunya